Манастир на бенедиктинките

Вашата резервация
Пристигане
Нощ
Напускане
Guests

Манастир на бенедиктинките

Манастирът „Пресвето сърце Исусово“ се намира в центъра на с. Царев брод, Шуменско. Той е първият католически манастир на сестрите-бенедиктинки в България.

Началото на католическата мисия в Енидже (дн. Царев брод), предшестващо възникването на манастира, е поставено още през 1900г. с пристигането на отец Франц Крингс, пасионист от рейнската област, който дошъл с цел създаване на църква, която да е център на немската католическа общност. През 1910г. храмът е завършен и осветен. От самото начало манастирът се грижи и за деца-сираци, първите от които, останали без родители по време на Балканската война (1913-1916г.).

Във връзка с ужасната Първа световна война седемте сестри са принудени да напуснат страната през 1918г., но се връщат отново, макар и след големи трудности през 1920г. През 1992г. от Германия идват две сестри и с тяхна помощ дейността на манастира е оживена. Започват редовни духовни занимания, направен е основен ремонт и обновяване на върнатите през 1990г. манастирски сгради. Голямо богатство за манастира е неговата цветна градина.